Rakyat Malaysia Terbunuh Dalam Serangan Di Hotel Taj Mahal.

Hemma Kassipilay (51) warganegara Malaysia, berasal dari Bangsar Kuala Lumpur dilapurkan hilang semasa serangan pengganas keatas hotel bertaraf tinggi Taj Mahal di Mumbai, India. Selepas serangan tersebut, beliau didapati hilang tanpa dapat dikesan. Hotel yang bertaraf lima bintang, tidak dapat mengesan penghuni bilik merupakan satu yang “dasyat” (bak kata Najib), dan ianya tidak menjadi sesuatu yang memeranjatkan selagi ianya di selenggarakan di India dan oleh orang India.  Kita boleh melihat dimana-mana juga di seluruh dunia, pentadbiran yang lemah ini menjadi satu kebudayaan yang dibawa oleh rakyat daripada negara tersebut ke merata dunia.

Sepatutnya, nama penghuni hotel tertera didalam log checkin hotel dan bagaimana Hemma Kassipilay boleh tidak di ketemui sehingga beliau mati akibat kesesakan nafas akibat menghidu asap kebakaran setelah bedah sisat dilakukan ke atas beliau di Sir Jamshedji Jeejibhai Hospital.

Adalah menjadi satu tadnda tanya, bagaimana Hotel yang tersergam indah yang selama ini menjadi tumpuan pelancung dari serata dunia mempunyai sistem kawalan kecemasan yang begitu lemah dan justeru itu membunuh salah seorang penghuninya yang merupakan rakyat Malaysia.

Mungkin sistem kecemasan (emergency alert system) hotel tersebut tidak di senggarakan dengan baik atau tidak berfungsi sama-sekali dan mungkin “watchman” yang menjaga banggunan tersebut menjadi orang penting merangkap wireman, plumber, chargeman dan jika berlaku kecemasan beliau merupakan “the first man who ran”.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: