Azizah beri laluan Anwar bertanding Parliment Permatang Pauh

President PKR Datuk Sri Wan Azizah Wan Ismail meletakkan jawatan beliau sebagai anggota Parliment Permatang Pauh dengan serta merta untuk memberi laluan kepada Datuk Sri Anwar Ibrahim untuk bertanding merebut jawatan tersebut didalam pilihanraya kecil nanti.

Wan Azizah Wan Ismail (55) telah memberikan surat perletakan jawatan tersebut kepada Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia.

Kerusi Permatang Pauh merupakan kubu kuat bagi PKR dimana Wan Azizah Wan Ismail telah menyandang jawatan sebagai Wakil Rakyat dari tahun 1999, sebelum ini jawatan tersebut disandang oleh suami beliau Anwar Ibrahim. Selaras dengan peruntukan Perlebagaan Akta Pilihanraya 1958, kekosongan kerusi tersebut hendaklah di isikan didalam tempoh 60 hari dari tarikh ianya dikosongkan.

Anwar Ibrahim merupakan bekas wakil kerusi Parliment permatang Pauh dari tahun 1982 di atas tiket Barisan Nasional sebelum beliau dipecat pada tahun 1998. Sehubungan itu kesinambungan Anwar Ibrahim diteruskan oleh Wan Azizah Wan Ismail apabila beliau berjaya merampas kerusi Parliment Permatang Pauh diatas tiket PKR.

Namun sudah sampai masanya Wan Azizah Wan Ismail melepaskan kerusi tersebut bagi membuka laluan kepada Anwar Ibrahim untuk mengorak langkah kearah matlamat yang selama ini di laungkannya. Beliau juga terharu dengan keputusan yang telah dibuat oleh isterinya yang maa sanggup berkorban dengan melepaskan jawatan tersebut, selepas perbincangan yang teliti dan terperinchi di lakukan dengan pucuk pimpinan parti.

Adakah Anwar Ibrahim akan bertanding di hari pilihanraya kecil nanti? Adakah tindakan penahanan beliau akan dilakukan sejenak sebelum hari pilihanraya tersebut? Apakah yang akan terjadi jika penahanan Anwar benar-benar berlaku? Adakah tragedi hitam itu akan berulang lagi?

Pelbagai tanda tanya diusulkan, namun yang pastinya jawapan Pak Lah (tak yah tanya dah tau dah..” biarlah dia nak bertanding, dia juga nak rasa duduk balik dalam politik… apa salahnya noooo……..kalau buleh la nie nak suruh bertanding…”

miester:

Majulah Malaysia……………….. Malaysia bolehhhhh…………………….erk?

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: