Punca Kematian Benazir Bhutto Di Pertikaikan.

Islamabad 29 Disember,2007 – Kematian peneraju Parti Rakyat Pakistan (PPP) masih lagi menjadi tanda tanya samaada di tembak atau terhentak semasa serangan berani mati tempoh hari. Pertikaian ini tercetus diantara pengikut-pengikut dan penyokong-penyokong bekas Perdana Menteri Pakistan tersebut dengan Kerajaan.

tengkorak kepala Benazir adalah di sebabkan oleh hentakan pada kenderaan yang dinaikkinya semasa malapetaka tersebut terjadi, dan merupakan punca utama kematian Benazir.

Parti Rakyat Pakistan (PPP) menyatakan bahawa Kerajaan cuba menyelindungi kejadian yang sebenar dan mengaburi mata pengikut parti berkenaan dan ini menyemarakkan kemarahan pengikut parti berkenaan.

Setelah menunding jari kepada pakatan Al Qaeda, dan menuduh mereka bertanggungjawab di atas serangan berni mati dua hari lepas, para pengikut setia Benazir menunding jari terhadap pemimpin militan Islam, Baitulla Mehhsud bertanggungjawab di atas serangan tersebut, seperti yang dinyatakan oleh Perdana menteri Perves Musharraf.

Dari pandangan dunia, kenyataan atau pertuduhan yang di lemparkan oleh Perdana Menteri tersebut merupakan satu helah yang licik daripada pakatan yang seteru dengan Islam. Adakah Bush menjadi dalang di sebalik senua tragedi ini? Namun menjadi tandatanya di mata dunia, kematian Benazir yang patut di pertikaikan atau punca pembunuhan Benazir perlu di selesaikan? Dengan sekelip mata, pakatan atau militan Islamiah di pertanggungjawabkan ke atas semua melapetaka keganasan.

Kenyataan dari Sherry Rehman yang merupakan pembantu peribadi Benazir, mendakwa bahawa beliau melihat kesan luka akibat terkena tembakan di kepala Benazir semasa memandikan jenazah dan kesukaran semasa proses memandikan mayat kerana darah mengalir secara berterusan dan di sahkan oleh peguam Benazir, Farook Naik yang juga merupakan salah seorang pegai tertinggi Parti Rakyat Pakistan.

Daripada pandangan kasar setakat ini, andaian atau persepsi pembunuhan Benazir adalah merupakan pakatan yang terperinchi yang telah diatur oleh pihak-pihak yang tertentu. Pervez Musharraf dan sekutunya merupakan orang yang di katakan bertanggungjawab di atas kejadian tersebut.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: