Benazir Bhutto Kena Bunuh

benazir_bhutto_1.jpg

PESHAWAR 27 Dis, Pakistan di gemparkan dengan tragedi pembunuhan bekas Perdana Menteri Negara itu, Benazir Bhutto. Kekacauan di lapurkan meletus apabila penyokong parti haluan kiri itu merusuh di jalan raya kerana kemarahan di atas pembunuhan kejam oleh pengebom berani mati. Di jangkakan kekacauan yang amat teruk akan berlaku di Sindh, Karachi tempat kelahiran bekas Perdanan Menteri tersebut.

letakkan didalam keadaan berjaga-jaga untuk mengatasi sebarang masalah. Perusuh telah bertindak membakar tiga buah bank, sebuah pejabat kerajaan dan pejabat pos. Kebanyakan peniaga di bandar tersebut telah menutup kedai-kedai mereka kerana bimbang akan keselamatan diri mereka.

Sementara itu di Hyderabad, sekuarang-kurangnya 50 kenderaan di bakar dan pada masa yang sama di Peshawar, pihak polis bertindak menggunakan gas pemedih mata bagi meleraikan tindakan ganas dan luar kawal penyokong-penyokong Benazir. Mereka juga bertindak menyekat jalan utama ke bandar tersebut serta bertindak ganas membakar papan-papan iklan dan poster pilihanraya Presiden Pervez Musharraf, sambil melauangkan perkataan “anjing” terhadap Musharraf.

3084163381.jpg

Rusuhan juga di lapukan berlaku di beberapa negeri lain dimana antaranya ialah Multan apabila para penyokong Bhutto bertindak dengan lebin berani membakar tayar dan menyekat lalulintas. Mereka mengishtiharkan tempoh berkabung selama 3 hari di atas kemation Bhutto.

Tragedi ini amat memeranjatkan dunia dan pihak PBB telah mengadakan mesyuarat tergempar bagi membincangkan masalah yang bakal Pakistan lalui kini dan di masa akan datang.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: